Extradental

Karijes

Najčešće oboljenje kod zuba je karijes. Nastaje tako što bakterije počnu da nagrizaju zubnu gleđ, a zatim i dentin i cement. Posledica toga je demineralizacija i raspadanje čvrstog zubnog tkiva. Izuzetno je važno blagovremeno popravljanje karijesa da ne bi došlo do drugih oboljenja. Upala živca, pulpitis, je najčešća posledica zapuštenog ili zanemarenog karijesa.

Za karijes je karakterističan bol u zubu na slatko, toplo i hladno. Ponekada karijes može da ne izaziva nikakve bolove, a pri tom da se i ne vidi jer je između zuba ili na nekom nepristupačnom mestu. Zbog toga je izuzetno važno ići na redovne preglede kod stomatologa, barem dva puta godišnje. Jedino se tako, u tim situacijama, može utvrditi prisustvo karijesa i blagovremeno reagovati odnosno plombirati zub, kako bi posledice bile što manje.

Plombiranje zuba podrazumeva prethodno mehaničko uklanjanje karijesa pa tek zatim postavljanje odgovarajuće plombe. Prilikom postavljanja plombe, pored o estetici, potrebno je voditi računa i o uspostavljanju pravilne funkcionalnosti. To je važno zbog pravilnog odnosa zuba između gornje i donje vilice. Ako se taj odnos nepravilno uspostavi vremenom može doći do bola u viličnom zglobu, bola u nekim zubima a da se odmah ne vidi uzrok, lošem mlevenju hrane i drugo.

Karijes

1234567
 

Lokacija Nikole Spasića 3/1sprat (kod Knez Mihailove)

 Telefon  011 / 3283 762

 Mobilni 065 / 222 60 20

 Email  extradental@gmail.com

Design by draganmarkovic.net