Extradental

Da li je izbeljivanje zuba štetno?

Izbeljivanje zuba se vrši hemijskim putem uz pomoć polimerizujuće lampe ( lasera ) koji samo podstiču hemijsku reakciju, ali ne učestvuju u samom procesu izbeljivanja. Kao hemikalija u ordinacijskom izbeljivanju koristi se vodonik peroksid, ili karbamid peroksid. Postupak je sledeći : kada se ove hemikalije nanesu na zube i prosvetle, molekuli ovih jedinjenja, pošto su veoma mali, nesmetano prolaze kroz gleđ, neoštećujući je, i dospevaju do dentina. Tu se razlažu na vodu i kiseonik. Voda ispari a kiseonik u procesu oksidacije izbeljuje zube. Kako ni voda ni kiseonik nisu toksični, nema dileme da ordinacijsko izbeljivanja nije uopšte štetano ni za gleđ ni za dentin.

U ordinaciji se izbeljivanje obavlja u jednoj seansi i traje oko jedan sat. Posle izbeljivanja se radi mineralizacija zuba kako bi se dentin „nahranio“ fluorom. To je veoma korisno uraditi i nevezano od izbeljivanja, a pogotovu u ovoj situaciji kada se zatvaranjem dentalnih tubulusa postiže smanjenje osetljivosti zuba i produžava efekat izbeljivanja. Treba napomenuti da se posle godinu, dve dana, u zavisnosti od načina života (hrana, piće, cigarete...), polako gubi efekat izbeljivanja i da je tada momenat da se proces ponovi ako se želi zadržati blistavi osmeh. U ponovljenom procesu rezultati su još očigledniji. Potrebno je još znati da se na ovaj način ne mogu izbeleti veštački materijali kao što su plombe i krunice. Ako se plomba nalazi na zubu koji se izbeljuje, onda je potrebno zameniti je svetlijom, u zavisnosti od nove nijanse zuba.

Zaključak je da nema ni jedan razlog protiv izbeljivanja i da za kratko vreme možete imati svetliju boju zuba koja vas čini lepšim.

Da li je izbeljivanje zuba štetno?

1234567
 

Lokacija Nikole Spasića 3/1sprat (kod Knez Mihailove)

 Telefon  011 / 3283 762

 Mobilni 065 / 222 60 20

 Email  extradental@gmail.com

Design by draganmarkovic.net