Extradental

Ortopedija vilica

Ortodoncija je stomatološka grana koja se bavi dijagnostikovanjem, ispravljanjem i lečenjem nepravilnosti vilice i položaja zuba. Cilj je postizanje pravilnog zagrižaja i idealnog rasporeda zuba kod pacijenta. Kao direktna posledica toga su, pored funkcionalnosti i estetike, znatno poboljšani uslovi za održavanje oralne higijene, što za posledicu ima zdravije i dugotrajnije zube. Sve to, naravno, rezultira lepim i prirodnim osmehom, i samim tim osobi podiže samopouzdanje. Većina ljudi bi imala potrebu da malo koriguje zagrižaj ili idealno poravna zubni niz, ali se na tu, veoma važanu odluku za oralno zdravlje, uglavnom odlučuju pacijenti sa dosta izraženim nepravilnostima. U ortodontskoj terapiji se cilj postiže korišćenjem različitih mobilnih i fiksnih aparata, kao i njihovom kombinacijom, a u poslednje vreme sve češća je upotreba i folija za ispravljanje zuba. I jedni i drugi i treći funkcionišu po principu proizvođenja blage sile koja ima takav pravac i smer da zube, polako i bezbolno, dovodi u željeni položaj. S obzirom da smo u toku sa najnovijim naučnim dostignućima iz ove oblasti, a ujedno i primenjujući najnovije sisteme ortodontskih aparata, skraćujemo neophodno vreme terapije i ujedno podižemo estetski doživljaj.

Mobilne ortodontske proteze ili mobilni ortodontski aparati su napravljene od akrilatne osnove i žičanih elemenata. Sam naziv im govori da ih pacijenti sami skidaju i stavljaju. Namenjeni su deci u periodu osnovne škole gde još nije završen rast korena zuba. Do tog uzrasta se mobilnim ortodontskim aparatom ( proteza za ispravljanje zuba ), postižu najbolji rezultati u ispravljanju nepravilnih položaja zuba i širenju alveolnog grebena. Ortodontska terapija obezbeđuje ne samo estetski efekat, već i bolje funkcionisanje zuba i vilice, kao što su lakše žvakanje, olakšano održavanje higijene zuba i desni, ali i duže trajanje zuba. Preporučuje se minimalno dnevno nošenje od 16 sati pa na više.

Funkcionalni aparati, fiksni i mobilni, se koriste za korigovanje nepravilnog zagrižaja. Mobilni funkcionalni aparati se koriste u mlađem uzrastu zaključno sa pubertetom i skidaju se samo pri jelu, oralnoj higijeni i sportu.

Da bi se zubi pravilno uzglobili, obično se u kasnijem uzrastu nastavlja sa fiksnim funkcionalnim aparatom u kombinaciji sa fiksnim ortodontskim aparatom, odnosno fiksnom protezom (bravicama) za korekciju nepravilnog položaja zuba.

Folije za ispravljanje zuba su obično izbor starijih pacijenata koji ne bi voleli da nose fiksne proteze, mada treba istaći da se folije ne mogu uspešno primeniti u svim slučajevima.

Važno je napomenuti da je ortodontsko lečenje moguće u svim životnim dobima, ali je najbolje početi što ranije.

Ortopedija vilica

1234567
 

Lokacija Nikole Spasića 3/1sprat (kod Knez Mihailove)

 Telefon  011 / 3283 762

 Mobilni 065 / 222 60 20

 Email  extradental@gmail.com

Design by draganmarkovic.net